Het juiste beeldformaat kiezen

Bij het uitkiezen van een nieuwe televisie speelt het beeldformaat natuurlijk een grote rol, maar hoe weet u welke maat het beste bij u past? Deze pagina helpt u om een antwoord te vinden op deze vraag.

spectral-scala-soundbar-tv-meubels

Bij televisies wordt de eenheid ‘inches’ gebruikt. Een inch staat gelijk aan 2,54 centimeter. Bijvoorbeeld: Als u een televisie kiest van 65 inch, dan is deze 165 centimeter (65 x 2,54). 

Dit wordt gemeten van de linkeronderhoek van het scherm tot de rechterbovenhoek. Het aantal inches is exclusief de randen van de tv. Als u thuis wilt meten of een televisie in uw kamer of televisiemeubel past, is het belangrijk dat u rekening houdt met de randen die er nog bij komen. Reken daarom altijd een paar centimeter extra.

Filter uw tv formaat hier
Tv formaat kiezen

Er zit een degelijk verschil in het benodigde beeldformaat bij verschillende doeleinden. Als u vooral kijkt naar praatprogramma's, dan heeft u niet noodzakelijk een gigantisch beeldscherm nodig. U wilt in dat geval misschien nog ruimte overhouden, voor een mooie soundbar bijvoorbeeld.

Wanneer u gek bent op meeslepende films en series, of bij sportwedstrijden elke speler van elkaar wilt kunnen onderscheiden is een groter formaat televisie aan te raden. Zo is er voor elk gebruik een passend formaat.

Kijkafstand en formaat

Eerder was de kijkafstand een belangrijk onderdeel om mee te nemen voor de indeling van uw woonkamer. Tegenwoordig is dat niet meer zo. De televisies, van welk formaat dan ook, hebben een betere kwaliteit. Deze is zelfs zo goed dat het bijna niet meer uitmaakt wat de kijkafstand is tussen de bank en uw tv. Het gaat nu vooral om comfort, koop het formaat tv dat in uw ogen het fijnste kijkt met de huidige kijkafstand in uw kamer. Kies daarnaast altijd de juiste schermkwaliteit!