Verschil HDR en SDR

Het verschil tussen SDR en HDR

U heeft de term HDR vast vaak voorbij horen komen, SDR is misschien een nieuwe term. Wat deze termen inhouden en wat de verschillen zijn leest u hier!

SDR staat voor Standard Dynamic Range en betekent een normale hoeveelheid kleuren op uw beeldscherm. HDR staat voor High Dynamic Range. Dit houdt in dat er een veel grotere hoeveelheid kleuren kan worden weergegeven, wat betekent dat er veel nauwkeurigere kleuren kunnen worden gekozen door uw tv, wat resulteert in een innemende kijkervaring.

Vind uw tv hier
Voordelen HDR

De helderheid van uw tv wordt door het gebruik van HDR kwaliteit hoger. Dit is prettig als u vaak last heeft van zonlicht op uw scherm. Het fijne aan HDR is dat het niet het complete scherm helderder maakt, maar alleen de delen waar dit nodig is. Zo kunt u alles zien wat u moet zien, maar kunt u nog steeds genieten van écht donkere scenes. Met HDR zult u ook schaduwen en verschillen in licht beter kunnen zien. Kortom, een beeld met meer helderheid en kleuren. 

Gebruik van HDR

De kwaliteit van een tv was vaak nog SDR kwaliteit. Om HDR te kunnen gebruiken moet uiteraard uw tv hiervoor geschikt zijn, maar dat is niet de enige voorwaarde. Niet alle films, programma's of series zijn opgenomen met deze kwaliteit. Het is belangrijk dat het gene wat u kijkt ook de HDR kwaliteit aanbiedt. 

Tegenwoordig hebben de meeste tv's met een 4k Ultra HD resolutie ook een HDR eigenschap. Dit is uiteraard iets wat u altijd even moet controleren. Beide eigenschappen zijn tegelijk geintroduceerd, en zorgen beiden voor een nóg betere beeldkwaliteit.

> Lees hier meer over televisie resoluties